Platform Keer het Tij Tilburg is een samenwerkingsverband van Tilburgse organisaties en personen dat op diverse manieren meewerkt aan de realisering van de doelstellingen van het landelijke Platform Keer het Tij.
VERSLAG HERDENKING SLACHTOFFERS SCHIPHOLBRAND

Verontwaardigd, boos en verdrietig bijeen

door Hans Rube

Brabants Dagblad, Vrijdag 18 november 2005
Enkele tientallen mensen herdachten gisteren in een wake op het Willemsplein de doden van de Schipholbrand.

Jan Vugts (rechts) is nog steeds boos.(Foto PVE)

Het zijn niet veel mensen, zo’n zestig, die op het Willemsplein in het centrum van Tilburg de elf doden van de Schipholbrand herdenken. „Maar het gebeurt in heel Nederland en samen vormen we toch nog wel een stevige groep die zich druk maakt om dit soort zaken“, merkt een van hen op.
Gestikt
Ze zijn bijeen omdat ze zich druk maken, of omdat ze kwaad zijn op het vreemdelingenbeleid van het kabinet Balkenende. Of verdrietig, dat drie weken geleden elf vluchtelingen in een Nederlandse cel zijn verbrand en gestikt. Geen misdadigers, maar gewone mensen die naar het rijke Westen vluchtten om hier te proberen een toekomst op te bouwen. Ze zijn ook verontwaardigd, omdat, zoals een ander zegt, niemand de schuld draagt voor de tragische dood van de elf, die op provisorisch in elkaar geknutselde borden bij naam worden genoemd. De bewakers dragen geen schuld, noch brandweerlieden of hulpverleners en al helemaal de politici niet. ’Er komt een onderzoek, diepgaand natuurlijk en daarna hangen ze twee extra brandblussers op’, zegt de spreker namens het Missionair Service Centrum Tilburg. Hij kent ze ook van nabij, de kansloze vluchtelingen die rondzwerven in Tilburg. Die eigenlijk van de staat ook zouden moeten worden opgesloten om daarna te worden uitgezet.
Vreselijk
Cynisme en de vraag om mededogen strijden in zijn woorden om voorrang. De ongeveer zestig toehoorders knikken instemmend. Het zijn allemaal gelijkgestemden, uit de hoek van de beweging ’Keer het Tij’.
„Ik ben hier omdat ik het nog steeds vreselijk vind wat deze mensen is overkomen“, zegt Jan Vugts, mede-organisator van de wake. Hetzelfde geluid bij Loes van Zuijlen, bekend als strijdster tegen de armoede onder de Tilburgse bevolking. Als de klokken van de Heikese kerk acht keer slaan, zijn de zestig twee minuten stil. Onder de overkapping van het gemeentehuis hangen al de hele avond jongeren. Precies om 20 uur start een van hen zijn brommer. Ze hebben geen idee van de actualiteit.
Een verslag van de optocht van de lege portemonnee, die op 15 oktober op initiatief van het Platform Keer het Tij Tilburg werd gehouden is te lezen op www.tilburg.sp.nl