Stop de uitzettingen! Van harte pardon!


Demonstratie op zaterdag 10 april




Foto © 2004 Mischa Rapmund

persbericht

15.000 MENSEN OP STRAAT TEGEN VERDONK

Zaterdag trokken 15.000 demonstranten in een twee kilometer lange kleurrrijke stoet door de Amsterdamse binnenstad. De landelijke demonstratie met de leuze "Stop de Uitzettingen, van harte pardon!" was gericht tegen het plan van minister Verdonk om komende maanden duizenden vluchtelingen, die hier al jaren wonen, het land uit te zetten. Uit 42 steden waren demonstranten met in totaal zestig bussen naar Amsterdam gekomen. Daarnaast waren vele duizenden demonstranten met de trein gekomen. Volgens platform Keer het Tij maakt de grote opkomst duidelijk dat het verzet in het land tegen het inhumane uitzettingsbeleid van dit kabinet sterk is: "Verdonk is duidelijk nog niet van ons af. Vele lokale acties om de uitzettingen te voorkomen zullen volgen".


Foto © 2004 Arjen van de Merwe

Aan de demonstratie werd meegewerkt door Jan Mulder, Ad Visser, cabaretier Vincent Bijlo en kinderboekenschrijfster Carry Slee al op. De politici Femke Halsema, Jan de Wit en Klaas de Vries stonden ook op het programma.

Nieuwe acties platform Keer het Tij.

De demonstratie is georganiseerd door platform Keer het Tij waar ruim 400 organisaties bij zijn aangesloten, die gezamenlijk meer dan 300.000 leden hebben. Het platform organiseerde vorig jaar na Prinsjesdag al een grote demonstratie in Amsterdam tegen het harde rechtse regeringsbeleid waar 25.000 mensen aan deelnamen. Dit jaar komt er een groot protest rond Prinsjesdag in Den Haag. Ook heeft Keer het Tij, samen met andere organisaties, het initiatief genomen om in november een Nederlands Sociaal Forum te organiseren. Op deze meerdaagse megaconferentie, zal door sociale bewegingen in Nederland een nieuwe strategie uitgezet worden tegen het harde rechtse neoliberale klimaat in ons land.


Foto © 2004 Arjen van de Merwe

Persbureau Novum-nieuws, 10 april 2004

Grote opkomst demonstratie 'Van harte pardon' 10-04-2004

Zo'n vijftienduizend mensen stonden zaterdagmiddag om 14.00 uur op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen het uitzettingsbeleid van minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken, schat actieplatform 'Keer het tij'. Daarbij baseert de organisatie van de demonstratie zich op de lengte van de stoet die vanaf de Dam door de stad trok: twee kilometer. De politie houdt het aantal bezoekers op ongeveer tienduizend.

Bezoekers van de stoet protesteren tegen de uitzetting van 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers, omdat deze vluchtelingen langer dan vijf jaar in Nederland verblijven of worden teruggestuurd naar gebieden die volgens de demonstranten niet veilig zijn. "In de Nederlandse politiek praten ze over het probleem van onveilige wijken," verklaart Tikho (44), die zijn achternaam niet wil noemen. "Wat een hypocrisie: ze sturen vluchtelingen terug naar buurten waar het pas echt onveilig is. Die zouden maar wat blij zijn in Nederland, zelfs in de onveilige wijken te mogen blijven."

Veel demonstranten lopen in de optocht mee omdat zij zelf op enige wijze in aanraking zijn gekomen met het uitzettingsbeleid. Uitzetting dreigt voor de demonstranten zelf of mensen in de buurt. De verontwaardiging is groot. "Volgens de laatste peilingen zou er geen Kamermeerderheid meer zijn voor het kabinet," zegt Duke Orejoh (41). "Hoe durft zo'n minderheidskabinet nu toch dit beleid door te drijven, tegen de wil van het volk in?"

De meerderheid van de bezoekers zijn van middelbare leeftijd, tussen de 30 en de 50 jaar oud. Kinderen lopen mee in de tocht, voorzien van hartvormige ballonnen. Een aantal leden van de Antifa, de antifascistische actie, loopt in het zwart gekleed uitdagend voorop in de optocht, maar de sfeer blijft gemoedelijk. Enige dissonant zijn de automobilisten, waarvan sommige met alle geweld door de stoet heen naar de andere kant van de straat willen.

Rond 17.00 uur kwam de stoet weer aan op de Dam, waar columnist Jan Mulder een donderpreek hield en Ad Visser, niet helemaal zonder technische problemen, zijn ten bate van Vluchtelingenwerk geschreven nummer 'Drie Vrouwen'. Eerder spraken de politici Femke Halsema (GroenLinks) en Jan de Wit (SP) de menigte toe.

Aanvullende informatie over de demonstratie: